Aquesta recepta ha estat inspirada en una de francesa i està boníssima. Gloriosa, com diria l’Angelita Alfaro.
Ingredients: (4 persones)
400 gr. de pernil dolç
8 endívies petites o 4 de grosses (recomano les petites)
8 talls ben primets de pernil ibèric
100 gr. de formatge curat d’ovella tendre, tipus Campo Real
Oli d’oliva
Per l’acompanyament:
200 gr. d’arròs, preferiblement integral.
1 grapat de pèsols
400 gr. de xampinyons
sal
pebre negre
Aquesta proposta pot ser un àpat complet per sí sol, acompanyat d’una amanida i les postres que suggerirem més avall.
Els farcellets:
La recepta francesa original inclou una beixamel molt lligada, un gratinat, però sense el pernil ibèric i el formatge d’ovella que ens queda com més d’aquí i molt del nostre gust.
Recomano endívies petites i s’entén per les indicacions següents:
Es renten les endívies i es parteixen per la meitat. Es posen a coure directament amb un rajolí d’oli d’oliva en una cassola o paella antiadherent. Es deixa que cogui bé d’un costat i després de l’altre. Res de marejar-les remenant que es desmunten.
Fem tires del pernil per poder-lo posar entremig de les dues meitats. Si tenim una cunya de formatge, tallem triangles prims, un per endívia, i fem tires primes.
Quan retirem del foc les endívies que ja s’hauran estovat i agafat una mica de color daurat, les farcim amb les tires de pernil i del formatge. Tanquem les dues meitats amb el farciment dins i aleshores emboliquem cada endívia amb un bon tall de pernil dolç que ha de ser d’uns 45-50 grams per a què no es trenqui.
Posem els farcellets a la mateixa cassola o paella amb un altre rajolinet d’oli. Igual que amb les endívies abans, deixarem que cada farcellet es rosteixi bé per un costat abans de donar-li la volta. El pernil també ha d’agafar una mica de color daurat, desprès de deixar anar la seva pròpia aigua.
Per aquesta recepta la sal, ni veure-la. Els dos pernils i el formatge ja donen gust a l’endívia i hi ha més que suficient.
Nota: Pels petits canviarem el formatge d’ovella per un emmental.
La guarnició:
I com que hem fet un plat que porta prou proteïna i també vegetal, la guarnició afegirà l’ ingredient que fa falta per equilibrar tot l’àpat, els carbohidrats i amb una mica més de verdura que no fa mal.
Bullirem l’arròs amb una mica de sal i un cop cuit el colem. Per altra banda donem una bullida als pèsols i saltegem els xampinyons tallats a làmines, amb la sal i el pebre. Quan els xampinyons estan al punt aboquem els pèsols i l’arròs, ho remenem bé a la paella un parell de minuts perquè els gustos es barregin.
L’amanida
El costum antic era de fer un bon plat de cullera o d’altre tipus però que portés tots els ingredients (carbohidrats, verdura cuita, proteïna) i acompanyar amb amanida que és la part de verdura fresca que també necessitem.
L’amanida que proposo per acompanyar el plat de farcellets ibèrics d’endívies, i que va bé amb la temporada d’ara, la farem amb escarola, api i raves. Si volem, afegim un grapat d’olives arbequines. És important que el tipus d’oliva porti molt poca sal perquè ja en tenim prou amb la dels farcellets. L'api, recordem-ho, és diürètic, depuratiu, ric en potasi, per la qual cosa es diu molt bé per equilibrar amb el plat principal.
Les postres
Doncs res de complicar-nos la vida. Un altre cop buscarem un bon equilibri i com ja tenim prou proteïna, ens deixem de iogurts, postres làctics i anem de cap a la poma. Fem unes pomes al forn de les de tota la vida, preferiblement agafant unes golden o reinetes que queden molt bé.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada