Refranyer
Potser em repetiré però avui he repassat el tema dels refranys gràcies a una publicació en el Facebook i com que no es llegeix un bloc igual a un llibre, doncs anem a recordar un quants refranys. La memòria és curta!
Obrim foc amb un refrany que no he escoltat a ma vida:
· Partir-se la civada a coces. Vol dir partir peres, barallar-se.
Aquests tampoc s’escolten massa però els podem fer servir molt:
· De metge experimentador i d’ase orellut, Déu me n’ajut.
· Més cavil·la un afamat que cent advocats.
En canvi, qui no coneix aquest?
· Una veritat com el puny (o com un temple): Es una proposició absolutament vera, indubtable.
I ara un de molt interessant perquè ens surt una paraula molt antiga que avui en dia no és gens habitual i m’ha cridat l’atenció.
· L’aigua corrent no és sutza ni pudent
Interessant la paraula ‘sutza’ que vol dir ‘bruta’. Fent cerca del mot, trobem a Estudis de Llengua i Literatura Catalanes/II, dins del capítol dedicat a l’evolució de la terminació adjectival –IDUS en català i castellà, el següent:
El resultat medieval de la terminació –IDU(S) en català és –eu i –ea pel femení:
. NITIDU: nèdeu/nèdea, que passarà a ser ‘net’
. SUCIDU: sútzeu/sútzea, avui ‘brut’ però veiem que també es conserva ‘sutza’ per l’aigua, la mentida, etc.
. TEPIDU: tèbeu/tèbea, avui ‘tebi’
Després d’aquesta informació, em sento com el personatge de Ross a la sèrie “Friends”, el paleontòleg aficionat als dinosaures de qui tots els amics ‘escampen la boira’ i protesten quan comença a parlar de la seva gran afició. ... Hmmmm?, em sembla que la propera entrada tornarà a ser una recepta de cuina, un dels ‘invents de la tieta’.
Aquest plat em recorda una visita al Museu Britànic a Londres –on, si no!?- perquè és exactament igual al que vaig menjar fa molts anys a la seva cafeteria. La única experiència penosa en el museu més inoblidable que he vist mai.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada