Un any més Blocs contra la Fam fa difusió del Gran Recapte del Banc d'Aliment, i animen els seus lectors a participar aportant els productes sol·licitats als llocs de recollida.
Si l’any passat es varen batre rècords de recollida, aquest any també ho podem fer entre tots.
Podeu buscar el punt recollida més proper aquí.
Una recepta a l'antiga de les de cullera, amb carbohidrats i proteïnes d'ambdues procedències, vegetals (cigrons) i animal (ous i la mica de pernil si s'afegeix). Per completar un àpat equilibrat, una amanida de les més habituals, d'enciam, tomàquet i ceba.
CREMA DE CIGRONS I PATATES
Per 4 persones:
800 gr. de patates
400 g. de cigrons
cuits (o un pot normal)
1 ceba grossa (que no és indispensable; recomanable, sí, molt)
2 ous
100 gr. cansalada
viada o pernil país (optatiu)
2 llesques de pa, millor si és sec.
3 caps d’all
julivert
oli
sal
Els ous es fan
durs i es deixen a banda.
Els cigrons s’esbandeixen
bé en aigua corrent i se sequen amb un drap de cuina gran. Es freguen perquè
salti la pell i així ens estalviem de passar pel passa-purés, l’altre opció per eliminar la
pell.
Es bullen les
patates amb la ceba sencera i amb una mica de sal. Recordem que els cigrons
encara els hi quedarà i sempre podem rectificar al final. Un consell que val la
pena: Llescar les patates, fent un tall amb el ganivet i tibant al final, esberlant cada tros. És la
manera de que les patates deixen anar molt millor el midó que porten i
aconseguir que l’aigua –o qualsevol suc de bullir o estofar-, sigui més
suculent.
Un cop cuites les
patates s’ajunten amb els cigrons, amb aigua de bullir, un rajolí d’oli, molt
millor si pot ser d’oliva, la ceba a trossos i els dos rovells cuits dels ous.
Tot plegat es passa per la trituradora. Si cal, en dues tandes, lògic. I un cop
tenim la crema, mirant de que no surti massa espessa, la posem al foc perquè
cogui una miqueta tot junt i arrodonir el gust.
A banda, a una
paella posem una mica d’oli, fregirem els caps d’all sense pelar i esclafats, a
la antiga, la cansalada, si és el cas, i el pa tallat a daus petits. Si enlloc
de cansalada posem pernil en tires molt petitones s’aboca al darrer moment
només per deixar-hi el gust però no cremar-lo, juntament amb el julivert ben picat.
Un cop fet aquest
sofregit s’aboca a l’olla o cassola –sense l’oli de fregir o molt poc- on tenim
la crema, i es treu tot seguit del foc, llesta ja la crema per escudellar.
Quan la posem a
taula, tenim les dues clares cuites d’ou ratllades i afegim una cullerada per
sobre a cada plat.
Variant:
Crema de cigrons i arròs blanc
Enlloc de patates
es pot fer amb arròs blanc, normal. Una mida per persona i fent-lo ben
caldoset. La resta és la mateixa.
És pel cas de
tenir arròs però no tenir patates. La combinació funciona molt bé.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada