diumenge, 27 de març del 2011

Atzagaiades i angúnies

Avui, de matinada, anava escribint i per associació d’idees, he pensat en la frase parlar per no callar mentre m’ha vingut a la ment la gent que diu el primer que li passa pel cap sense reflexionar, informar-se ni filar prim i diu qualsevol cosa. Primer no acabava de trobar la dita correcta perquè confonia la combinació dels verbs però per fi ha sortit.
Parlar per no callar..., no és una dita que estigui de moda. El seu significat és semblant al de “parlar sense dir res” però va una mica més enllà. Un sinònim és “parlar sense solta ni volta”, i el seu equivalent en castellà es “hablar a tontas y a locas” o “hablar sin ton ni son”.
Avui en dia la majoria de la gent creu que pot parlar de tot i de tots sense més ni més. Entenen que això és la llibertat d’expressió. Vaig veure com ho reclamava la inefable Belén Esteban a una edició del programa “Sálvame diario”, volent opinar de experiències privades viscudes per l’Antonio David, el primer marit de la Rociito Carrasco. Ella no tenia idea d’una conversa privada però havien de deixar-la opinar i, més encara, jutjar. Té tot el dret, faltaria més! Dret tindràs nena però raó...,  deixem-ho córrer.

Ho he vist repetit en moltes ocasions. Es veurien capaços d’opinar també en una discussió sobre fractals?

Seguint amb la mateixa línia de pensament he recordat un altre paraula que fa temps que no escolto i per la seva manca d’ús no tenia ni idea com escriure-la (que jo sóc dels temps quan estava prohibit ensenyar català i parlar-lo en llocs oficials) : Atzagaiada.
Estranya, oi? Fins i tot he desconcertat al Google al consultar referències. Em proposa si no hauré volgut dir “atosigada”. Doncs no.
Vejam la definició que he trobat en el diccionari:
1.    Cop donat amb una llança curta i lleugera. (no estava pensant en això i no sabia que tenia també aquest significat. Curiós!)
2.    Acció irreflexiva, poc considerada o inoportuna:
P. ex. Has fet una bona atzagaiada rebutjant aquesta feina

Sinònims: Bajanada, disbarat.

Doncs a mi m’agrada moltíssim dir atzagaiades, per més que fins avui no sabia com s’escrivia, enlloc de bajanades o disbarats. És un mot com més fort i més intens. També associat a la parla escoltada de petita i que tants records em porta.

En darrer lloc recullo una altre paraula també de llargues arrels: Angúnia. Fer angúnia.

És el mateix que angoixa? El diccionari de l’ Avui posa com a sinònims exactes angoixa, angúnia i ansietat però la darrera –ansietat- està més relacionada amb el malestar psíquic que pot comportar unes alteracions físiques, mentre que tant la angúnia com la angoixa són tant malestar psíquic com també físic alhora.

Un exemple on podem emprar qualsevol dels tres mots és en la següent frase:
-- Les alçades produeixen angúnia a les persones que pateixen vertigen. 

Aquest cas correspon exactament a la definició de malestar causat per la impressió sigui objectiva o subjectiva d’un perill imminent o amenaça. Però és diferent quan parlem d’una impressió de malestar insuportable que no te res a veure amb el malestar d'anticipació com en el cas següent:
-- Fa angúnia veure com maltracta a la pobra criatura. 
També angúnia té una vesant que es correspon al significat de fàstic.
-- Quina angúnia fa de veure els cadàvers i les restes de morts en la sèrie de televisió Bones!
En aquests darrers casos no es parla mai d’ansietat, un malestar d’anticipació, relacionat directament amb la por.
Una manera de filar prim i escollir sempre la paraula justa. Justa la fusta!

2 comentaris:

  1. Bona aportació Isabel.Curiós!
    Atzagaiada,feia temps que no la sentia.Recordo els avis fent-la servir.Quina llàstima que paraules tan boniques vagin quedant a l´oblit.Però aquí estem per recordar-les.I mira, potser a partir d´avui i gràcies al teu recordatori, la tornaré a fer a servir.

    ResponElimina
  2. Seria bo anar recollint aquests mots i frases fetes que són antigues i de bona arrel. Des d'ara pronunciaré correctament atzagaiades al saber com s'escriu; abans deia una cosa com "etxagallades". Mare de Déu de l'empenta! :))

    ResponElimina